Tonjer Media

Om heft- og klebeevne

Vi er ofte i dialog med kunder om utfordringer knyttet til klebeevnen på vår produkter. Også kalt heft; i hvilken grad merket hefter til underlaget. Noen ganger ønsker kunden merker som er lette å ta av igjen, uten å sette spor. Som for eksempel "TILBUDSPRIS" eller "BYTTERETT" klistremerker på vareemballasje som gjerne skal kunne tas av igjen uten å etterlate skader på bøker eller esker. En annen kunde ønsker kanskje merker til DVD-cover som ikke lar seg ta av og på igjen, altså som en slags forsegling. Det kan også være utfordringer knyttet til vanskelige underlag som klebestoffet hefter dårlig til, f.eks. fettholdige/ silikonholdige produkter. Så har vi dem som gjerne vil ha et "bedre"  klebestoff. Og vi hjelper så gjerne, men "bedre" klebestoff er noe upresist da vi ikke vet alltid vet hva det skal være bedre enn, hvor den skal monteres og under hvilke omstendigheter, og hvilke omgivelser og belastninger det utsettes for i ønsket levetid. Eller for å si det på en annen måte; vi må kjenne diagnosen før vi utskriver riktig medisin. Klebestoffet på baksiden av klistremerker er normalt vann/ akrylbasert, og er beskyttet av et silikonbelagt bakpapir som fjernes ved montering. Når vi snakker om "normalt", så mener vi at de aller fleste vanlige ordre leveres med denne typen klebestoff. Det kan anses som standard permanent klebende, hvis ikke annet er spesifisert. Da kan man forvente at merket sitter meget godt fast, forutsatt at det er optimalt montert >> og merket har fått satt seg. Har det fått stå i ro i noen uker, sitter det meget godt. Til montering på hjelmer/ sikkerhetsutstyr av plast skal det bare benyttes vann/ akrylbasert klebestoff for å unngå mulige materialsvekkelser ved løsemiddelbasert klebestoff.  Her er oversikt over vanligste heftrelaterte egenskaper på våre produkter:
  • PERMANENT KLEBENDE -Akrylbasert klebestoff for permanent heft, dette er vårt standardprodukt er ikke annet er spesifisert.
  • AVTAGBAR KLEBENDE -Akrylbasert klebestoff som gjør merket lettere å ta av igjen.
  • Easy dot, med punktvis klebestoffEASY DOT -Vinyl med avtagbart klebestoff i punkter på baksiden. Merket hefter lett og er enkelt å reposisjonere og flytte. Benyttes ved digitaltrykk. Ingen pristillegg i forhold til standard vinyl.
  • ULTRA AVTAGBAR -Vinyl med meget svak heft, veldig lett å ta av igjen. Benyttes ved silketrykk.
  • SUPERTACK -Eller Superheft. Vinyl med ekstra mengde klebestoff, men samme type akrylbasert klebestoff som i permanent.  Benyttes ved silketrykk. Prises noe høyere enn standard permanent.
  • HIGHTACK/ MURFOLIE - Vinyl med meget gode egenskaper for vanskelig underlag. Klebestoffet er gummi/harpiksbasert og selve vinylen er noe mer strekkbar/ elastisk. Egnet for porøse og småruglete overflater, murpuss, mykplast eller andre litt "vanskelige" underlag. Vi har flere varianter av denne. Standard murfolie er mest vanlig. High-end-folien er en helstøpt folie som er ekstremt tynn og veldig elastisk, den strekker seg lett ved montering over ujevne underlag, rundt profiler osv og holder godt på fasongen uten å krympe.     
  • vandalfolie-240pxlVANDALFOLIE Også kalt sikkerhetsfolie, forseglingsfolie eller plomberingsfolie. Strengt tatt ikke noe ekstraordinært med klebestoffet, men merket kan ikke reposisjoneres eller flyttes, da det krakkelerer når man forsøker å fjerne det. Brukes ofte til forsegling av emballasje.
Til slutt må vi også få nevne mulighetene for limfri heft. Altså heft til underlaget uten bruk av klebestoff. I hovedsak tre typer; statisk heftende folie, mikrosugekoppheftene folie eller magnetisk heftende folie. Se aktuelt blogginnlegg.          
Skroll til toppen